SRPSKI GONIČ BRKO NA KROVU EVROPE

SARADNJA MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE RS, KINOLOŠKOG SAVEZA REPUBLIKE SRPSKE TE LOVAČKOG SAVEZA RS POKAZUJE VRHUNSKE REZULTATE

Dana 10.10.2023. godine Ministrastvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u prisustvu resornog ministra dr Save Minića je organizovalo prijem za delegaciju Kinološkog saveza Republike Srpske povodom osvajanja Evropskog kupa za goniče na divlju svinju, koje je održano 30.09.2023. godine u Crnoj Gori. Delegaciju Kinološkog saveza su predstavljali Radovan Mazalica predsjednik Saveza i međunarodni kinološki sudija, Predrag Uzelac potdpredsjednik Saveza i međunarodni kinološki sudija, te Vedran Božičković član UO Saveza i međunarodni kinološki sudija i Bojan Čenić generalni sekretar Saveza i međunarodni kinološki sudija, kao i takmičar Željko Kondić iz Gradiške. Na pomenutom takmičenju predstavnik Kinološkog saveza Republike Srpske Željko Kondić je kao član reprezentacije Bosne i Hercegovine, u izuzetno jakoj konkurenciji evropskih zemalja, ostvario izuzetan uspjeh osvajanjem prvog mjesta u pojedinačnoj konkurenciji sa svojim psom Čapo (Brko) rase Srpski gonič.

Pomenuti rezultat je navjeći uspjeh u kinologiji Republike Srpske i na taj način smo dostojno prezentovali Kinološki savez Republike Srpske i Kinološki savez u Bosni i Hercegovini. Ovo je samo pokazatelj predanog rada Kinološkog saveza Republike Srpske koji je prvenstveno posvećen unapređenju, razvoju i popularizaciji kinologije, te se odluka o izboru takmičara od strane Upravnog odbora Kinološkog saveza pokazala opravdanom.


Ovom prilikom moramo istaći nesebičnu pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, posebno Ministra dr Save Minića koji su prepoznali potencijal Kinološkog saveza Republike Srpske i njegovih predstavnika na takmičenjima te pružio moralnu i materijalnu pomoć bez kojih ovaj uspjeh sigurno ne bi bio na ovom nivou. Svakako, ovo je samo nasatavak odlično započete saradnje Ministarstva, Kinološkog saveza RS i Lovačkog saveza RS, a rezultat toga je bio i nedavno vidljiv kroz projekat organizacije lovno kinološke manifestacije „Krvni trag“ u Šamcu te svakako je da će se ova saradnja reprezentovati i u buduće kroz brojne projekte koji se uveliko planiraju a sve u cilju razvoja u ovom slučaju lovne kinologije i podizanja svijesti lovaca kroz brojne edukacije o značaju korištenja rasnih i obučenih pasa u brojnim lovištima Republike Srpske.