Naziv rase: SRPSKI TROBOJNI GONIČ
Broj standarda: 229
Klasifikacija FCI: GRUPA VI – GONIČI, TRAGAČI PO KRVI I SRODNE RASE
Sekcija 1. Goniči
Podsekcija 1.2 Goniči srednjeg rasta

Kratak istorijat: Porijeklo srpskog trobojnog goniča je slično drugim goničima na Balkanu. Tokom 1946. godine je diskutovano da li je ovo samostalna rasa ili se radi samo o varijetetu Srpskog goniča. Zaključeno je da se radi o samostalnoj rasi i napravljen je prvi standard. Na međunarodnoj izložbi pasa u Beogradu 7. i 8. juna 1950. godine zvanično su prikazani ovi psi a FCI je 25.07.1961. godine zvanično priznao rasu i objavio standard.

 

OPŠTI IZGLED

Opis: Srednje velik, snažnog tela temperamentan, živahan i energičan.

Značajne proporcije: Dužina tijela od vrha grudne kosti do sjedne kvrge, prevazilazi visinu grebena za 10%. Dužina glave iznosi oko 45 % visine grebena

Karakter: Privržen, ljubak, živahan, pouzdan, veoma izdržljiv.

 

GLAVA

Opis: Duguljasta i uska. Gornje linije lobanje i njuške međusobno su divergentne.

Lobanja posmatrano od naprijed i sa strane blago zaobljena. Čeona brazda izražena. Potiljna kvrga je slabo razvijena. Rastojanje između korena ušiju odgovara dužini od stopa do potiljne kvrge. Nadočni lukovi slabo izraženi. Stop je slabo izražen.
Nosna pečurka dobro razvijena, uvijek crna.
Njuška klinasta, kraća je od lobanje. Poželjan odnos dužine njuške i lobanje je 8,5:10. Kontinuirano se sužava od stopa do nosne pečurke. Nosnik je ravan. Postrane linije njuške međusobno strme jedna ka drugoj (konvergentne).
Usne su tanke i dobro prilježuće. Srednje razvijene i prilično kratke i na kraju njuške zaobljene. Rub usana mora biti crn. Gornje usne blago pokrivaju donje. Ugao usana nije opušten. Obrazi su ravni.

Zubi: Vilice su snažne sa pravilnim i potpunim makazastim zubalom, toleriše se i klještasto zubalo.

Oči: Bademaste i gotovo ovalne, srednje velike i blago koso postavljene. Rub očnih kapaka mora biti tamno pigmentisan (prvenstveno crn). Boja očiju po mogućnosti tamna.

Uši: Visoko usađene, srednje duge i široke, dobro prilježu uz obraze, viseće srednje širine, vrh uva je blago ovalan, prije su tanke nego debele.

 

VRAT

Opis: Snažan približno iste dužine kao i glava. Gornja linija je blago zaobljena. Sa horizontalom vrat zaklapa ugao od oko 45-50 stepeni.

 

TIJELO

Opis: Pravougaono. Dužina je za oko 10 % veća od visine grebena. Gornja linija je ravna, greben slabo izražen, leđa dobro mišićava, ravna snažna i duga, slabine dobro mišićave približno duge kao i sapi. Sapi blago kose prema horizontali zaklapaju ugao od 20 -25 stepeni, široke i dobro mišićave.
Grudi su snažne približno 50% visine grebena. Obim grudi je 20% veći od visine grebena. Zaobljeni vrh grudne kosti neupadljivo je istaknut.

Rep: Produžava liniju sapi. Snažan u korjenu i sužava se ka vrhu. Dopire do skočnog zgloba. Blago na gore povijen, nošen ispod leđne linije. Dobro odlakan.

 

NOGE

Prednje noge su snažne ravne i dobro mišićave, paralelno su postavljene.
Zadnje noge su snažne, ravne, dobro mišićave, paralelne su. Butina je snažna dobro mišićava i ravna. Koljeno čvrsto paraleno sa središnjom osom tijela. Koljeni ugao je oko 120 stepeni. Potkoljenica je dobro mišićava, približno iste dužine kao butina. Skočni zglob je čvrst. Ugao skočnog zgloba je 135-140 stepeni. Došaplje puno snage, gotovo vertikalno postavljeno. Šape nešto duže od prednjih. Jaki prsti međusobno dobro prilježu. Snažni nokti su crni. Tamno obojeni jastučići su otporni i elastični.

Kretanje: Dug i energičan korak, dobro osvaja prostor. Poželjno kretanje je slobodan, pravilan i harmoničan kas, bez vertikalnog uvijanja leđa.

Koža: Elastična, dobro pigmentisana, dobro naležuća uz tijelo.

Dlaka: Kratka,bujna i sjajna, nešto deblja dobro polegla po cijelom tijelu. Podlaka je prilično dobro razvijena. Na zadnjim rubovima butina i donjoj strani repa dlaka je neznatno duža.

Boja: Osnovna boja je zasićeno crvena ili lisičije crvena, sa crnim plaštom ili sedlom. Crna boja može da dopire do glave i tada na sljepoočnicama pravi crne oznake. Na grudima je dozvoljena bjelina koja se može protezati unazad do kraja grudne kosti kao i na stomak i unutrašnje strane zadnjih nogu. Donje polovine nogu kao i vrh repa mogu biti bijeli. Bjeline ne treba da zauzimaju više od 1/3 površine tijela.

Veličina: Za mužjake 45-55 cm. Idealno 51cm. Za ženke 44-54 cm idealno 49 cm.

Mane: Svako odstupanje od navedenog mora se smatrati manom čija procjena stoji u tačnom odnosu stepena izraženosti.

Diskvalifikujuće mane:
Agresivnost ili plašljivost.
Manjak zuba pri čemu se toleriše nedostatak 2xP1.
Predgriz ili podgriz.
Staklene oči.
Predugačko tijelo.
Zavijen, visoko u luku iznad leđa nošen rep, udičast rep, postrano nošen rep.
Prskavost bijelih oznaka.
Ako bijela boja zauzima više od 1/3 površine tijela.
Prisustvo četvrte boje.
Psi ispod ili iznad visine.