INTERVJU SA PREDSJEDNIKOM KINOLOŠKOG SAVEZA REPUBLIKE SRPSKE GOSPODINOM PREDRAGOM UZELCEM
DVIJE DECENIJE USPIJEŠNOG RADA – NAŠIH PRVIH 20 GODINA

Razgovarali smo sa Predragom Uzelcem, predsjednikom Kinološkog saveza Republike Srpske o aktuelnim pitanjima iz dnevne problematike rada Saveza, o predstojećem značajnom jubileju – 20 godina od osnivanja i rada Kinološkog saveza Republike Srpske.

Ko je Predrag Uzelac?
Rođen sam 1978. godine u Banjoj Luci, po zanimanju sam dipl. ing. arhitekture i apsolvent na fakultetu za “Lovstvo i zaštitu prirode”. Ljubav prema psima i kinologiji potiče od mladih dana. Odrastao sam u porodici gdje su mi oba djeda bili lovci, tako da vrijeme provedeno na raspustima I vikendima je u pravilu uvijek bilo u društvu sa psima. Prva igračka mi je bila pas. Imam jednu fotografiju kada sam imao tri godine i u naručju držim psa. I tako je krenulo. Ta ljubav nije nametnuta, jer slučajno sam zgrabio tu igračku, istinski je zavolio kroz druženje, a poslije i lov i lovne pse. Krenuo sam i nastavio tim putem i postao odgajivač Srpskih goniča i kinološki sudija.

Porodica Uzelac
Na svoje kinološke rezultate sam ponosan, a posebno na to da su to svi psi iz mog odgoja. Posebno sam ponosan na svog Arapa koji je prvi i jedini gonič koji je osvojio maksimalan broj bodova u radu na divlju svinju, a osnova za to je bila genetika, odgoj, dresura, rad sa psima.
Imao sam i značajnih rezultata ostvarenih na kinološkim manifestacijama u regionu, na Svjetskoj izložbi u Poznanu u Poljskoj kao i na Evropskoj izložbi u Zagrebu u Hrvatskoj sa ženkom Alka Rašinovačka koja je postala mladi svjetski šampion i evropski šampion. Za sebi bih mogao reći da sam srećan čovjek koji je srcem i dušom u svijetu pasa i kinologije.

O radu kancelarije KSRS i novim prostorijama
Kao što se zna mi smo prije godinu i po dana konačno uspjeli da obezbjedimo „krov nad glavom“. Dijelom našim sredstvima, a dijelom kreditnim sredstvima kupili smo vlastite poslovne prostorije i nismo više podstanari. I ne samo to, našu kancelariju smo opremili, osavremenili kvalitetnijom informatičkom opremom za bolji i brži rad (uslugu Saveza). Naša web stranica je postala mjesto za sve članove i izlagače i u tom smislu imaćemo još pomaka, a sve u cilju da osavremenimo i popravimo kvalitet naših dometa, usluga i informacija. Pokušavamo da još više popravimo kvalitet kako opreme, tako i programa jer se to nameće kao imperativ.

Mladi svjetski šampion, BOB Poznan, Poljska

 

O manifestacijama i izložbama
Po brojnosti i veličinama manifestacija u organizaciji Saveza i naših članica mi spadamo u zlatnu sredinu u našoj regiji. Vrijedi napomenuti da smo u državi lideri po manifestacijama i po brojnosti i po kvalitetu i na to sam posebno ponosan. Moramo samo paziti da sa politikom kvaliteta ne postanemo mjesto gdje se dijele jeftini šampionati već da stvaramo takve uslove i ambijent gdje broj izlagača i kvalitet pasa, kao i renome sudije, budu na nivou i da takva naša odluka bude ponos sadašnjim i budućim pokoljenjima. Predstoje velike i mukotrpne aktivnosti u toj oblasti u borbi za kvalitet i brojnost izlagača sa isticanjem naših pogodnosti ili prednosti a ispravljanjem negativnosti uočenih u radu. Odabirom dobrih sudija koji su eksperti, kvalitetnom organizacijom, na kojoj će dolaziti do izražaja naše gostoprimstvo i domaćinski odnos, te kvalitet izlaganih pasa i poštovanja pravila struke treba da nam budu orijentir za budući rad.

O članicama Saveza
Imamo preko trideset članica koje čine udruženja i klubovi, a imamo i zahtjeva za prijem novih članica, prije više klubova nego udruženja. Malo ćemo u Savezu i upravi oko ovih učlanjenja to malo uozbiljiti u smislu poštovanja proceduralnih radnji. Značajan i primjetan je rad nekih klubova, kao što su Klub ruskih rasa, Retriver klub, Kangal klub, Klub njemačkih ovčara, Klub njemačkih kratkodlakih ptičara, Doberman klub, a posebno smo ponosni na “Šarplaninac klub Krajina” iz Banja Luke koji je ostvario vrlo zavidne rezultate, kakvi nisu postignuti ni u matičnim državama koji imaju patronat nad rasom Šarplaninac. Treba napomenuti da su to ljudi, “Šarplaninac klub Krajina”, koji su uvažili mišljenje struke i kinoloških znalaca i uradili dosta na očuvanju čistoće rase. U mnogim sredinama naša udruženja rade punim kapacitetom, a u nekim sredinama kinološki rad je zamro. Naš zadatak će biti da u narednom periodu obnovimo kinološku aktivnost u takvim sredinama i da iniciramo rad u novim. Naš ponos su i naši odgajivači, pa da samo nabrojimo neke, od nelovnih bi spomenuo sledeće odgajivače: odg.“Mining“ Dejan Majstorović sa Njemačkim ovčarima, odg.“Od Mikija“ Velibor Gavrić sa Bernardincima, odg.“Biseri Plive“ Alija Ćosić sa Rotvajlerima, odg.“House of Lazić“ Branko Lazić sa Rotvajlerima, odg.“Black Novak“ Bogoljub Novaković sa Dobermanima, od lovnih bi spomenuo: odg.“Von Kleinem Fluss“ Miodrag Bošnjak sa Njemačkim lovnim terijerima, odg.“Od Motajičkog Vuka“ Dragoslav Račić sa Istarskim kratkodlakim goničima, odg.“Rašinovačka“ Predrag Uzelac sa Srpskim goničima, odg.“Potkozarska“ Nebojša Švraka sa Njemačkim kratkodlakim ptičarima i sa dužnim pijetetom da spomenem i pokojnog Vladimira Kovačevića dugogodišnjeg odgajivača i takmičara sa Istarskim kratkodlakim goničima. Svi o kojima sam govorio, a mnoge nisam spomenuo zbog veličine prostora, postigli su vrlo značajne rezultate na kinološkoj sceni države, regije, svijeta. Mi smo ponosni na te rezultate. Hvala, hvala svima na tome i nadam se i vjerujem da im je KSRS pomogao da te rezultate i ostvare.

Alka, vl. Milan i Mladen Baštić iz Banja Luke

O predstojećem jubileju
Ono što me najviše čini ponosnim je upravo taj datum koji se bliži: 2016. – dvadesetogodišnjica od nastanka i rada KSRS. Naši rezultati govore da to nisu uzaludno potrošene godine, nego da su to godine u kojima stoji mnogo rada, muke, truda, mnogo problema, ali i da sa sigurnim koracima koračamo u korak sa savremenim tokovima kinologije u svijetu. Iako smo mlada, sad tek punoljetna kinološka organizacija, imamo vidljivih tragova o našem radu. Napravili smo mnogo korisnih stvari, unaprijedili usluge, poboljšali kvalitet i broj manifestacija, naši članovi i odgajivači imaju izuzetnih uspjeha na regionalnoj i svjetskoj sceni.U jubilarnoj godini planiramo više aktivnosti vezanih za obilježavanje jubileja. Biće tu i seminara, predavanja, manifestacija, a kruna će biti svečana akademija: NAŠIH PRVIH 20 GODINA“ sa prigodnim programom, dodjelom priznanja za razvoj kinologije, sa učešćem ljudi iz javnog i kulturnog života države, kinoloških organizacija i djelatnika iz regije. Tada bi svjetlo dana trebao ugledati naš novi projekat: Godišnjak KSRS-a. Prvi “pilot broj” izašao bi povodom jubileja i u njemu bi bio obuhvaćen period svih 20 godina postojanja Saveza sa akcentom na drugih 10 godina, jer je prvih 10 godina obrađeno u publikaciji – knjizi „KSRS 10 godina (1996-2016)“. Godišnjak će poslije toga izlaziti na godišnjem nivou, u sebi će skupljati i publikovati informacije o radu Saveza za tu godinu i tako informisati kinološku i ostalu javnost i ostati kao pisani svjedok koji će slikom i riječju govoriti o našim uspjesima i rezultatima, o radu Saveza za buduće generacije.